Up North
Lieve lezers,
Ik schrijf jullie vanuit Chiang Mai, een van de noordelijkste steden van Thailand. Elke dag beleef ik weer nieuwe avonturen, de een nog leuker dan de ander en de ander nog leerzamer dan die ene. Ik pak mijn verhaal op waar ik gebleven was op deze blog.
Toen we nog in Bangkok waren, hebben we veel culturele bezienswaardigheden bezocht. Daaronder valt natuurlijk de zittende goude boedha, de staande, de liggende, de hurkende, de zwemmende, etc. Na een tijdje word je het eerlijk gezegd wel zat, al die tempels, die weliswaar allemaal prachtig zijn, maar wel heel erg hetzelfde.
Op een gegeven moment hadden we de stoute schoenen aan en gingen we eens in op het eindeloze aanbod aan ' tuk tuk' , een brommer achtige taxi met net geen drie zitplekken achterin. De tuk tuk zal ons naar een heleboel tempels brengen en daarna naar een TAT, een Travel Authority Thailand, voor minder dan een euro. Hij hield woord en bracht ons keurig naar de mooiste tempels die gek genoeg niet druk bezocht werden door toeristen. De tuktuk driver bleef steeds keurig wachten. In de laatste tempel spraken we een hoogleraar economie uit Bangkok. Hij adviseerde ons heel erg om naar een TAT te gaan, en wel de ECHTE, en niet een van de honderd andere NEP TAT's. Toen we de kaart lieten zien bleek hij dezelfde te bedoelen als waar we al heen zouden worden gebracht door de tuk tuk. De reden dat we een Thai package moesten nemen, was dat we studenten waren en niet meer geld dan nodig moesten besteden.... klonk goed allemaal.
Bij de TAT aangekomen spraken we een hele vriendelijk vrouw die ons een pakket aanbood inclusief een jungle tocht van drie dagen, een trip naar de lang-nekken in het noorden, even met de boot naar Laos, op olifanten rijden, naar de drijvende markt gaan, naar een tijger-tempel, naar het zuiden - naar de eilanden- een duikcursus met internationaal certificaat, naar de full-moon party op Ko Pangan en nog een paar dingen die ik vergeten ben. Alle hotelletjes en vervoer ervandaan en erheen was ook inclusief. Dat koste allemaal met de ' studentenkorting' van 20 procent, maar 940 euro.... De hoogleraar had gezegd dat we in het hoogseizoen rekening moesten houden met 1500 euro. De keuze was dus makkelijk gemaakt.
Vol overtuiging dat wij een hele goedkope deal hadden gesloten die tevens ook nog exclusief was (er mochten maar in totaal 10 mensen de jungle in) begonnen we aan de lunch in een lokaal Thais restaurantje. (Tot de dag van vandaag hebben we alleen nog maar lokaal eten gegeten!) De tijd dat we nog in Bangkok waren hebben we vooral veel rondgelopen. Als westerling is dat meestal al een attractie. Die avond hebben we naast normaal eten ook sprinkhanen, wormen en schorpioenen gegeten !
Toen de TAT tour voor ons begon, afgelopen zondag, kwamen we er langzamerhand achter dat de tour die wij gingen maken helemaal niet zo exclusief was en dat we er mogelijk een beetje waren ingeluisd. Succesverhalen over afdingen vlogen ons om de oren en veel mensen die we tegenkwamen waren gefrustreerd. Voor ons is de prijs die we hebben betaald heel laag maar voor een Thai is het heel hoog. Je kunt maar beter genieten in plaats van mokken, was de wijsheid na dit leerzame avontuur.
Maar tot nu toe is alles goed bevallen. Zondag gingen we naar de Tijger tempel, waar ze tijgers hebben getemd, waardoor je ze kan aaien en met ze op de foto kan. Wat een prachtige beesten zijn dat zeg! Ook zijn we zondag naar de drijvende markt gegaan, waar ze, zoals de naam al verklapt, al drijvend goederen verkopen. We zochten een afgelegen plek waar we niet werden klemgelopen door de vatsige toeristen. Daar kregen we een soort van kiwi-granaatappel achtige vrucht, die super knalroze was, aangeboden door een oude vrouw in een bootje. We wilden dat wel eens proberen. De smaak was niet bijzonder maar de kleur wel, gelukkig lukte het mij om mijn witte shirt niet met deze kleurrijke vrucht te besmetten. Als het lukt zal ik er een foto van uploaden. Die avond zijn we terug gegaan naar Bangkok waar we op de trein naar het noorden werden gezet. En daar begon het trein-avontuur.
In Thailand staat veiligheid niet zo hoog op de ranglijst, of er is niet genoeg geld voor, in ieder geval; reizen blijft ....interessant. De trein was heel gammel, de ramen konden nog maar net in het gereel blijven, af en toe miste er een deur. Ach, we zijn veilig in Ayuthaya aangekomen.
Ayuthaya hebben we de volgende dag met de fiets ontdekt. Het is de tweede hoofdstad van Thailand, maar vergeleken bij Bangkok een dorpje. Er waren hele andere tempels dan in Bangkok en het was veel rustiger overal. Ook kwamen we tijdens ons fietsavontuur voor het eerst in Thailand sporen van overstromingen tegen. Hele stukken land stonden nog onder water. Naar schatting ongeveer 1,5 meter. Gelukkig waren de meeste wegen nog wel begaanbaar en hebben we niet echt last van gehad. In Ayuthaya bleven we maar 1 dag, het was meer een soort tussenstop naar de weg noordwaarts. Die avond werden we op de nachttrein, die jammerlijk 2 uur te laat kwam, gezet die ons naar Chiang mai zou brengen.
In de trein heb ik heerlijk geslapen, het was niet zo koud als veel mensen beweerde en de gordijntjes waren genoeg lichtdicht. ' s Ochtends werden we gewekt door een vrouw die vroeg of we breakfast wilden. Natuurlijk! maar we kwamen er wel pas achteraf achter dat je ervoor moest betalen! en niet zo'n klein beetje ook! 150 baaht, dat is 3,7 euro. Voor Thaise begrippen is dat astronomisch duur. Ach ja, weer een les geleerd. Chiang mai was ook veel kleiner dan gedacht maar wel groter dan Ayuthaya. De rest van de dag ( we kwamen om 1 uur aan) hebben we de stad ontdekt. De dag erna zou de jungle tocht beginnen. Nog steeds alleen maar Thais eten en snacks. Rotee, een aanrader van andere backpackers, was lekkerder dan gedacht! Het is een soort droge pannenkoek, met een ei erover heen, stukjes banaan, pannenkoek dichtvouwen en pakketje eventjes bakken. Daarna in stukken snijden en kokosaroma, chocolade en suiker eroverheen. Jammie!
De avond voor de jungletoch hebben we het uitgaansleven in Chiang mai even uitgeprobeerd en het klopt dat ze 'iets' sterker bier hebben dan in NL.... Het was in ieder geval die avond wel heel leuk.
Voor de Jungle tocht moesten we eerst een uur in een open jeep zitten om naar de bergen gereden te worden. Gelukkig is alles goed gegaan met de interne omstandigheden. Bij de laatste mogelijkheid om nog wat te kopen heb ik een hoedje en een kapmes gekocht. Die kwam nog handig van pas in de jungle! We begonnen met bamboo rafting. Op langwerpige bamboo bootjes gingen we ongeveer 2 kilometer stroomafwaarts. Na 10 minuutjes ontdekten we dat het wel leuk was de volledige boot te laten kapseizen. We hadden immers toch zwemkleding aangetrokken en de spullen achtergelaten. Ondanks de dreiging van waterslangen ( ze zaten er echt, ik heb ze gezien!) was het toch heerlijk zwemmen.
Na het raften begon het lopen. We zaten in een groep met 2 engelse mannen, 3 franse meiden en 3 nederlandse meiden. Het was wel een leuke groep, ook al kwamen de franse niet echt los. S'avonds een heerlijk kampvuur gemaakt en gezongen en vuurwerk afgestoken ter ere van de gids zijn verjaardag. Het avondeten bestond naast het gebruikelijke rijst en groente ook uit kikker! Dat is weer een nieuw dier op de lijst!
De volgende dag hebben we veel gelopen, kregen we te horen en te proeven welke planten en vruchten je kon eten en hebben we heerlijk in watervallen gezwommen. De fransen en engelsen vielen af omdat ze een ander pakket hadden en we hadden dus s' avonds een echte hollandse avond. Na een tijdje begonnen de mannen Utrecht hun muzikale gevoelens te uiten. Geen idee hoe het klonk, maar het was heel gezellig. Alweer in een hele mooie bamboo hut geslapen met gelukkig een goede klamboe.
En dan vandaag! Gereden op olifanten ( wat een enorme beesten zeg) en terug gereden naar Chiang mai. (tijd is op van het internet cafe, dus ik rond af) Vanavond gaan we naar een Thai box wedstrijd en gaan we aclimatiseren naar het stadsleven ;)
Schrijf jullie snel weer!
Kus en box, Kajan
dag lieve kajan,
ik zit te smullen van je reisverhalen. het stimuleert me ook om ook zo'n reis te maken maar sommige dingen zou ik doodsbang van zijn bv.zwemmen in water waarin waterslangen zitten en tijgers aaien. ook ril ik bij de gedachte om wormen, kikkers, sprinkhanen te eten. ook een beetje dom want als je het nooit eet weet je ook niet hoe het smaakt. neem nou mosselen of oesters. dat lijken toch ook vieze dieren. mij lijkt het geweldig om zo'n reis te maken. raak je niet snel door je geld heen?
want zo'n jungle tour is toch best een heel bedrag. je zal je zelf wel goed redden. je bent tenslotte een echte bergbeklimmer en in de bergen kom je ook allerlei hindernissen tegen waar je tegen op gewassen moet zijn. je moet uithoudingsvermogen hebben. je zal die ervaringen goed kunnen gebruiken maar zo te lezen wordt er nog geen beroep op je uithoudingsvermogen gedaan.je geniet alleen maar. heerlijk toch.
liefs marian
Mooi verhaal over jullie leerzame avonturen. Ik ben benieuwd hoe lang je je T-shirt wit houdt!
Dat is een mooie les, Kajan, ´Je kunt maar beter genieten in plaats van mokken.´ Zo te lezen genieten jullie volop. Grappig om de verschillende verhalen van jullie drieën te lezen. Veel plezier!
Beste Kajan,
Wat een prachtige verhalen en mooie avonturen. Hoe kun jij ooit nog wennen in het saaie Nederland. Enfin, de tijd zal dat leren. Eerst nog even verre horizonten verkennen. Wij volgen je, digitaal, op de voet.
Hartelijke groet,
Frida. Paul & Thomas
Lieve Kajan,
Wat ontzettend leuk om over jou/jullie avonturen te lezen.
Ik vind ook dat je het op een zeer leuke manier kunt vertellen/beschrijven Kaai! Hoop nog vaker te mogen meegenieten van je mooie verhalen.
Blijf genieten! (maar ik geloof dat dat wel goed zit) & lieve groetjes aan de twee andere mannen!
X liefs!
He Kajan, Vandaag komt Doenja ook naar Thailand. Doe ze de hartelijke groeten en zeg haar dat de reisboeken naar Mrcc goed is gegaan. Ze moet even haar email checken. De groeten en schrijf even samen een bericht hoe het nu gaat. Want er gaapt een gaatje van 12 dagen.
groet en hug,
PS jouw reisje met de auto naar Amsterdam heeft een leuke prent opgeleverd voor 8 km te hard rijden.
hoi kajan,Hoe gaat het??weet je ik ben precies daar ook geweest, en precies met die vlotten (die lagen langs de kant uit elkaar)en met die olifanten.
Er is daar ook in chang Mai een frans restaurant, in een tuin(een fransman runt dat) je kan daar heerlijk steaksalad eten. Ga je ook nog naar Mae Hon Song
(ik zou in het zuiden naar KohSamui gaan (er is daar ook een groen warm meer, het lijkt net een warm bad)
het eten is lekker he veel plezier he Marlies(tante)
Hey Kajan,
Even een kort berichtje, ik moet zo weg. Toch wil ik even laten weten dat ik je verhaal met veel plezier heb gelezen!
veel liefs Marjolijn (en Geert)